En gång om året arrangerar klubben en bedlingtonträff under en helg fredag em- söndag fm

2015 års klubbträff
Sommarens bedlingtonträff var den 17 - 19 juli i Stockaryd

Sommarens Bedlingtonträff

Så var det dags igen för bedlingtonträffen på Långgatan i Stockaryd. Nu har det blivit tradition att vi träffas där. Det var fjärde året i rad och jag såg fram emot att träffa alla trevliga bedlingtonägare och deras söta hundar. Ja, hundarna är verkligen söta, men inte bara söta utan även vackra, busiga, gulliga, keliga, mysiga, ja, våra käraste familjemedlemmar.

Jag och mina två små vänner, Micki och Fabian, åkte redan på fredagskvällen. Bilen var packad med allt som jag trodde vi skulle behöva såsom mat till hundarna, vattenskålar, bajspåsar etc. och naturligtvis lite mat till mig själv och vin som skulle inmundigas på kvällarna. Det var bara en sak som jag inte planerat tillräckligt väl och tänkt på. Optimist som jag är, tänkte jag att det var ju sommar och då skulle det vara fint väder och varmt. En liten kofta hade jag naturligtvis tagit med, liksom badkläder och toalettsaker, MEN jag hade inte trott att kvällarna skulle vara så kalla. Jag frös!

Värdparet Laila och Janne välkomnade oss varmt, när vi kom. De bor ju så vackert på en lugn gata med en härlig, stor tomt som vetter mot en skog på baksidan. Vädret var ganska hyfsat men inte så varmt, när kvällen nalkades. Janne hade redan förberett och börjat elda i badtunnan för dem som ville njuta av ett bad senare på kvällen.

Även i år fick jag låna Lailas och Jannes husvagn att sova i. Nu hade de ställt den på en annan plats på framsidan av tomten, men annars var den sig lik. Jag tror att hundarna kände igen sig i den och det var roligt att se, när vi steg in i den för att göra oss hemmastadda inför natten. De sniffade och sniffade ivrigt runt i hela husvagnen och hade att göra en bra stund, innan de var färdiga. Det luktade säkert väldigt gott av de av små bedlingtontjejerna som brukar husera där. Under tiden passade jag på att bädda och göra iordning för natten.

Det var inte bara vi som kom på fredagskvällen. I år anlände även Hässleholms paret Monica och Dick med sin lilla Rejs och de skulle som vanligt sova i tält. Så de började ganska snart att resa det för att komma i ordning inför natten. Det var fler campare på tomten, nämligen Amis och Rolfs två härliga barnbarn, Sofie och Lucas, skulle också få bo i tält. På sin "vanliga" plats stod Amis och Rolfs husbil och de hade gjort i ordning en egen liten rasthage för sina hundar.

Stockholmsborna Christina och Micke Balck kom också med sin husbil, som de parkerade utanför på baksidan av tomten. Hunden Yoshi var givetvis med. Dessutom på fredagseftermiddagen kom Lerumparet Marianne och Anders Bergius med sin husbil.

Fredagskvällen avlöpte ganska lugnt och vi avnjöt en trevlig kväll tillsammans under det stora partytältet, som stod uppställt på gräsmattan på det vanliga stället. Det var många olika sorters rätter som tillagades på grillen och det spreds aptitretande dofter över tomten. Vi dukade långbord och samlades sedan kring bordet och hade en mycket trevlig kväll tillsammans. Många glada historier berättades och skratten ekade över villaområdet.

Efter maten tog jag en långpromenad med mina hundar tillsammans med Christina, Yoshi och Sofie. Det var härligt att röra på sig efter att ha suttit still. Vi gick en riktigt lång runda i Stockaryd och upptäckte att samhället är mycket större an vad man kan tro och passerade många fina hus och trädgårdar medan vi pratade.

När vi kom tillbaka efter promenaden väntade en härlig stund i badtunnan, om man ville. Det var skönt att krypa ner i det varma vattnet och bli genomvarm igen, för kvällen var ganska sval. Hundarna fick gå in i sin husvagn resp. husbil och de verkade nöjda med det. Därefter bröt de flesta upp och försvann in i sina egna krypin och nattens ro föll över området.

På lördagsmorgonen efter frukosten började fler bedlingtonägare att anlända. Efter ett tag var det alldeles fullt med hundar och deras ägare. På programmet stod det att det skulle vara demonstration av vardagsklippning och om man ville pröva att försöka sig på denna konst. så fick man chansen att under vägledning göra det. Vädret var ganska bra till att börja med, men precis när alla kommit, blev plötsligt himmeln mörkgrå och det började att blåsa och regna kraftigt, precis som i fjor. I all hast sattes extra väggar upp på tältet och det blev trångt därinne. Det var Ann-Marie Lyberg som i år instruerade hur man klipper sin hund.

Härnäst stod på programmet gemensam lunch för alla som ville vara med. Även i år serverades en fantastiskt god kycklingsallad, som Ami komponerat och tillagat tillsammans med Janne. Efteråt serverades kaffe/the med en liten kaka till och allt till ett självkostnadspris.

Efter lunchen var det dags för lite mer lekfulla aktiviteter, nämligen bedlingtonracet, som är lika spännande och kul att titta på varje gång. Racet var på en bana utanför tomten och det lottades med vilken annan hund de skulle springa med. Vid målet stod matte eller husse och kallade på sin hund, som vid starten av banan och släpptes iväg av en annan person. Som vanligt sprang hundarna två och två och en del rusade raka vägen med full fart mot målet, medan andra tyckte att det var roligt att passa på att leka på vägen eller kanske ta en extra sväng ut i buskarna. Alla kom dock i mål och årets vinnare blev Yoshi, med Jojje på andra plats och unga Hilda på en fin tredjeplats.

Nu hade solen plötsligt börjat titta fram igen och vädret var lite mer behagligt. Det var dags för oss människor att få leka av sig en stund. Det blev en repris på fjolårets succé: 5-kampen!
De första grenarna var att spotta Ahlgrens bilar så långt som möjligt och att med förbundna ögon plocka upp små bomullsbollar med en matsked och därefter gå några meter och lägga dem i en hink. Att denna gren inte var lätt märkte många, när bindeln togs bort och man trodde att man plockat med 3-4 stycken och upptäckte att det var tomt i hinken - till andras förtjusning.

Tredje grenen var en variant av pilkastning, där man med bollar istället skulle kasta mot en stor måltavla och samla så många poäng som möjligt. En del lyckades väldigt bra och andra lite mindre bra. Kanske är det en fråga om teknik eller bara tur?

Fjärde grenen var lika populär i år som förra året. Dumstruten! Man känner sig verkligen dum, när man går där med en strut framför ansiktet och ska leta efter en boll, som plötsligt inte syns i det lilla hålet längst fram på struten. Bollen ska sparkas eller snarare försiktigt puttas framåt runt en markering och sedan tillbaka hela vägen till ett mål. Det känns som en evighet. Man tappar orienteringen och blir kanske lite vimmelkantig. Själv såg jag dubbelt! Men under uppmuntrande rop tog sig alla runt banan och fick in bollen i målet.

Sista grenen var lite mera stillsam. Där skulle man från midjehöjd släppa ner en krona i en vattenfylld hink och i hinken stod en liten glasburk, där slanten helst skulle hamna. Superenkelt kan man tro, men det var det inte. Man kanske skulle träna på detta hemma tills nästa år? Det var flera som i alla fall försökte att förbättra sitt resultat efter tävlingen.

Alla tyckte dock - även om man inte vann - att det var roligt och framför allt trevligt med dessa tävlingar. Årets manlige vinnare blev för andra året i rad Anders Bergius och kvinnliga blev Christina Balck.

En bedlingtonträff utan ett lotteri - det går bara inte. På ett bord hade det lagts upp massor med fina priser även i år. Lotterna tog snabbt slut, när Sofie och Lucas sålde dem och snart kunde lottdragningen börja. Om man har tur att ha en vinstlott i början, har man ju många fina vinster att välja mellan.

Fram emot kvällen dukades det långbord igen medan grillen sköttes av Janne. Det började bli svalare igen och många klädde på sig i extra tröjor. Det sattes fram ljus, lite småplock och glas. Det är ju alltid trivsamt att sitta och småprata till ett glas vin eller något annat medan maten tillagas och aptitretande dofter sprids i sommarkvällen. Eftersom det blev ganska fort svalare tillbringade de flesta hundarna kvällen inomhus. Även denna kväll berättades trevliga minnen och många skratt hördes.

Timmarna gick fort, som alltid, när man har trevligt, och så småningom bröt vi upp från bordet. Christina och jag gick en långpromenad med våra hundar. Det var skönt att röra på sig och framför allt måste ju hundarna få komma ut på sin kvällspromenad. Vi försökte att gå ungefär samma runda som föregående kväll, men på något sätt lyckades vi missa en gata, där vi skulle ha tagit av till höger, så promenaden blev lite längre än vi trott. Tillbaka på Långgatan väntade den uppvärmda badtunnan. De flesta hade redan badat färdigt och satt på verandan och pratade, men de erbjöd sig snällt att stanna kvar medan jag fick värma upp mig i det heta vattnet. Det var så skönt! Sedan var det dags att säga godnatt och krypa i säng tillsammans med mina hundar i husvagnen.

Söndag morgon, då var det uppbrottsdags efter frukost. Nu skulle alla tält plockas ned, stuvas undan och alla förbereda sig för hemresan. Vi tog farväl av varandra och uttryckte en önskan om att ses igen om ett år.

Tack alla som kom och deltog i evenemanget. Tack till Laila och Janne som ännu en gång ställde upp med att ha oss boende på tomten eller utanför och att vi fick vara på den med våra kära hundar. Tack än en gång att jag fick bo i er husvagn!

Kramar Ulla, Micki och Fabian

En liten bildkavalkad från sommarens träff